Vijf graven en muziek › SP Hoogezand-Sappemeer

Vijf graven en muziek

15-04-201513 april 1945. Onder codenaam 'the Final Push' worden Hoogezand en Sappemeer bevrijd van de Duitse bezetting. Nog geen 4 jaar later, 1 januari 1949, zal Sappemeer worden ingelijfd bij Hoogezand. Maar ook voor die tijd was het aardig in elkaars richting gegroeid en vierde men nu samen de vrijheid.

Omdat de drukst bezette man van de bevrijdingsherdenkingen, Dirk Mulder, een gaatje had in zijn agenda, wilde hij maandag graag komen spreken in Kropswolde. Half waar: Plaatsen waar hij binding mee heeft, zoals Hoogezand-Sappemeer, hebben bij hem een streepje voor.
Ondanks dat bevrijdingsherdenkingen waar ooggetuigen en directe nabestaanden aanwezig zijn, vaak vrij ingetogen zijn, heerste er, na een kwartiertje kat-uit-de-boom-kijken door vrijwel alle aanwezigen, een gemoedelijke sfeer; Het was niet ingetogen omdat er zo'n nadruk op de slachtoffers werd gelegd, maar vooral omdat het mág.
We kunnen en mogen ontspannen en daar hoort, zeker in Groningen, niet per se feest bij. Er was rust.
Natuurlijk werd er ook stilgestaan bij de slachtoffers. Hoe kun je anders als je bij het betreden van de kerk langs vijf vliegergraven loopt.
Hoe kun je anders als de grootouders van een spreekster er bewust voor gekozen hebben om niet mee te gaan onderduiken.

Een verbazingwekkende opluistering was er in Gershwin-achtige stijl van een gedeelte van het Capriccio Clarinet Orchestra. Met name door deze in de tijd passende muziek, was het een mooi einde aan de historische autoparade die met originele muziek de afgelopen weken van Groesbeek naar Groningen is gereden.

Vanavond drink ik er eentje op de vrijheid.

Foto: M. Kluit / Eigen collectie

Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier

Nieuws

SP in de regio