We moeten financieel schoon… › SP Menterwolde

We moeten financieel schoon schip maken

Foto: SP

13-10-2015“Zelfs een huisvrouw met een gat in de hand, kan tekorten van deze omvang niet veroorzaken in iets meer dan een jaar tijd”, zegt Roelf Swarts, fractievoorzitter van de SP in Menterwolde. Hij reageert daarmee op de reacties in de media, na het presenteren van de begroting door het college van Menterwolde.

“Tekorten van deze omvang kunnen alleen ontstaan zijn door structureel en langdurig creatief boekhouden, om goed voor de dag te komen. Schuiven met potjes en noodzakelijke potjes eenvoudigweg niet opnemen in de begroting heeft er jarenlang voor gezorgd dat het leek alsof 

Menterwolde er financieel rooskleurig voorstond”.  De SP fractie onderstreept het streven van het college om te kiezen voor een eerlijke begroting, ook als de boodschap dan niet mooi is. 

De wachtgelden en de rijksbezuinigingen plegen een aanslag op de begroting maar zijn niet de hoofdveroorzakers van het probleem. Swarts: “Die wachtgelden zijn ons, en velen, een doorn in het oog. We vinden het een compliment waard dat we, ondanks fikse Rijksbezuinigingen, de zorg goed in de benen houden. Maar, de echte oorzaak ligt in de boekhouding, die is simpelweg niet in orde om de komende jaren onze taken als gemeente goed uit te kunnen voeren. Dat repareren kost ons nu bakken met geld.”

De grote verkiezingswinst van maart 2014 en de collegedeelname geeft de SP een verantwoordelijkheid waar zij niet voor weg zal lopen. Dat dit lastige keuzes zullen zijn, die één ieder in de gemeente gaat raken realiseren zij zich als geen ander. Swarts: “We balen er enorm van dat we nu de nalatenschap van een aantal colleges op ons dak hebben, wij moeten nu (met onze collegepartners) financieel schoon schip maken. Dat gaan we doen en daarbij laten wij ons nog steeds leiden door het uitgangspunt dat de mensen ten alle tijden voor de stenen zullen gaan.”

Reactie toevoegen

U bent hier